Ik wil het! Ik kan het! Ik moet het…

hardlopen

Ik zou eigenlijk een rustige week in gaan, dat was althans een beetje mijn bedoeling. Een bezoek aan mijn tante, visite bij mij thuis, een etentje en twee bezoekjes aan vriendinnen later ben ik er toch achter dat dit helemaal geen rustige week ging worden. Ik had mezelf nog wel zo voorgenomen om deze week hard te gaan sporten, maar helaas is het resultaat daarvan niets minder waar.

Toen ik twee jaar geleden begon met het sporten, had ik er echt de balen in. Ik was de eerste 15 kilo afgevallen puur op eten en drinken en hoopte zo lang mogelijk zonder sporten te blijven afvallen. Dat was een droom die snel in rook opging. Na weken zonder afvallen besloot ik me over te geven en heb me toen ingeschreven bij een sportschool in het hotel waar ik op dat moment stage liep. Ik wist niet waar ik moest beginnen en een jongen die daar werkte heeft mij toen een paar weken een avond in de week geholpen met het sporten en het opzetten van een schema. Gelukkig maar, want als ik hier toen alleen aan was begonnen zonder hulp, had ik alleen maar op de loopband en de crosstrainer gestaan. Al snel werd mij duidelijk dat krachttraining voor mij minstens zo belangrijk was. Krachttraining werd uiteindelijk het deel wat ik heel erg leuk ging vinden en waar ik echt mijn uitdaging in kon vinden.

Ik weet nog dat ik een van de eerste avonden op de loopband werd gezet en ik tegen hem zei: ´Jij wil mij dood hebben of niet?! Ik kan echt niet rennen!´. Waarop hij zei dat als ik niet wilde rennen ik maar moest stoppen maar dan zou ik wel vallen. Dan moet je wel. 30 seconde moest ik rennen. Ik was helemaal kapot. In het begin vond ik het sporten echt verschrikkelijk. Een vriendin besloot met me mee te gaan, ook voor haar eigen doeleinden maar ook om mij een reden te geven om te gaan. We spraken na een maand af dat wanneer ik 25 kilo was afgevallen we naar Londen zouden gaan en Rome zouden bezoeken als ik de volledige 50 kilo was afgevallen.

Afgelopen december hebben we ons reisje naar Londen gemaakt. Eerder dat jaar wist ik de 25 kilo te behalen en besloten we Londen met kerst te bezoeken. Ondertussen was sporten voor mij geen ´moet´ meer, maar ik ging graag. Er waren weken dat ik 4 keer in de sportschool te vinden was en daarnaast 3 ochtenden per week om 6.00 aan het hardlopen was in het park. Die 30 seconden op de loopband waren 10 kilometer geworden. Het was niet zo zeer dat ik de sportschool zo leuk was gaan vinden maar het was wat de sportschool me opleverde: een conditie die ik nog nooit had gehad en een hoop complimentjes toen ik die 32 kilo was afgevallen. Ik schreef me in voor de estafette loop van de Marathon in Eindhoven en was blij met hoe het ging. Maar toen ik in september een ongeluk kreeg was alles even verleden tijd.

Op dit moment kan ik weer. Ik moet alleen weer. Het is niet meer dat ik wil gaan sporten, maar het moet. Ik hou niet van moeten. Maar ik moet weer moeten om te kunnen willen, als je begrijpt wat ik bedoel. Ik weet dat ik het sporten pas weer leuk ga vinden op het moment dat het beter gaat en dat ik weer conditie heb. Want die is nu compleet weg. Ik woon op de tweede verdieping zonder lift en als ik die vier kleine trappen op loop te puffen, sta ik boven als een waterbuffel te hijgen van de inspanning. Wat is er gebeurd met dat meisje dat pratend 8 km in hoog tempo ging wandelen met haar vader? Ik denk dat ze verscholen zit achter mijn aangekomen kilo´s.

De eerste stap is in ieder geval gezet. Ik ben weer begonnen, de sportschool bezocht en weer met een instructeur gesproken over een schema om alles weer op te pakken en weer vooruit kan leren kijken. Volgende week begin ik echt, beloofd. Ik wil het en ik moet het. Ik kan het. Ik kan het. Ik kan het. Ik blijf het herhalen voor mezelf, totdat ik het ook echt kan.

Advertentie

3 gedachtes over “Ik wil het! Ik kan het! Ik moet het…

  1. Wauw Lissa wat goed..en je kunt het zeker! Ik blijf je volgen…en denk dat je een inspiratie bent voor vele mensen op deze manier dus go for it xx

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s