Assemble the army

Kingdom-of-Heaven2

”Yes!” zei ik vanochtend toen ik alleen in mijn klerenkamer op de weegschaal ging staan. Twee kilo afgevallen gaf hij aan. Positief! Het begin is dus gemaakt, thank god. Het was een week die erg goed is verlopen, wellicht niet met de hoeveelheid sporten wat ik eigenlijk zou willen maar hé, alles op z’n tijd.

De Weight Watchers hebben een nieuw programma ontwikkeld. Van Pro Points gaan we ineens naar Smart Points. Heel de WW community is over de flos. Ik moet bekennen dat ik er tot op heden erg blij mee ben juist. Mijn online dagboek gaf aan dat ik vanaf heden 53 punten mocht eten per dag. Jullie zegt het misschien niet zoveel, maar 53 punten is echt veel. 53 punten staat gelijk aan 23 boterhammen of 25 Sultana koeken, 9 Bossche Bollen of 2500 gram kipfilet. Maandag begon ik met het invullen van alles wat ik had gegeten en ik had 21 punten over. Hoe krijg ik dat nou weer voor elkaar? Het kan toch niet zo zijn dat ik maar iets moet gaan eten omdat ik mijn punten op moet eten? Mensen in mijn omgeving zeggen meteen: ”Dan eet je die punten toch niet op? Het is toch niet erg als je minder eet?” Nou jawel. Het is de bedoeling dat ik al mijn punten op maak want dat is het aantal punten dat is vastgesteld op basis van mijn gewicht, lengte, soort werk, manier van eten en mijn hoeveelheid sporten. Te weinig eten is sowieso niet de manier om af te vallen en in de meeste gevallen val je er ook niet vanaf. Onderstaande kwam ik tegen en beschrijft perfect wat ik altijd in mijn boeren vocabulaire probeer uit te leggen.

Omdat we door te veel eten aankomen, lijkt het voor veel mensen logisch dat je van te weinig eten zal afvallen. Het klopt dat je afvalt als je minder calorieën binnenkrijgt dan je lichaam verbruikt. Maar als je lichaam te weinig eten binnenkrijgt, zal het denken dat er niet genoeg voedsel beschikbaar is en zal het er alles aan doen om het voedsel dat er is vast te houden.

Of beter gezegd, ons lichaam zal dan juist vet vasthouden, omdat het als het ware in de ‘overlevingsmodus’ overgaat. En een logisch gevolg daarvan is natuurlijk dat we niet zullen afvallen. Tevens breekt je lichaam door het gebrek aan voedsel spiermassa af voor het produceren van energie. Dit heeft een vertraagd metabolisme als gevolg, iets wat je wilt voorkomen.

Zodra ik afval bij de Weight Watchers gaan mijn punten ook naar beneden. Ik kan natuurlijk niet blijven afvallen als ik elke dag 53 punten eet. Mijn lichaam zal gaandeweg minder nodig hebben en daarom past de WW het aantal punten aan, aan de hand van wat ik afval.

Heel veel mensen om me heen hebben het nieuwe jaar als kans aangepakt om weer te beginnen met afvallen. Op mijn werk staat afvallen ook centraal; trakteert er iemand Negerzoenen (zoenen moet ik ze eigenlijk noemen…) dan worden er ook wortels gekocht. Samen met Willemijn fantaseren over wat we zouden doen als we dun waren (zij heeft overigens gewoon een figuur waar ik een moord voor zou doen). We zouden elke dag Mcdonalds eten en één dag in de week iets gezonds i.p.v. alle dagen gezond en één dag frietjes of iets anders lekkers. We zouden alleen nog maar brood eten en geen yoghurt meer. Chocolade en Bossche Bollen wanneer we maar willen. En saucijzenbroodjes, worstenbroodjes en pizza. Oké, nu heb ik honger.

Het stomme is dat ik al het bovenstaande best mag hebben. Een Big Mac is 16 punten. Ik heb er 53 op een dag en als ik graag een Big Mac wil eten als avondeten omdat ik daar 16 punten voor over heb, dan mag dat echt wel. Ik moet 9 punten inleveren voor een saucijzenbroodje. Dat heb ik er best voor over! Zoals Dani het mooi zei: ”Niets is verkeerd, zolang het maar in je Macro’s past”. Voor mij geldt hetzelfde. Niets is verkeerd, zolang ik met mijn punten uitkom. De truc is natuurlijk wel om zoveel mogelijk te kunnen eten voor het minst aantal punten. Dat is ook de reden waarom ik me dagelijks volstouw met groentes (die 0 punten hebben) en ik 736298 keer per dag naar de wc moet van al dat water. Maar de eerste twee kilo is eraf! Uit mijn vorige strijd tegen de kilo’s weet ik als geen ander dat het nu nog makkelijk is en dat de echte battle na de 15 kilo pas komt. Maar ik ben er klaar voor! Kom maar op!! Ik heb mijn zwaard geslepen, mijn geweer geladen en mijn harnas aangetrokken: laat dat gevecht maar komen! Assemble the army!

Mochten jullie het je afvragen; ja, ik probeer mijn bloggen aan mijn liefde voor film te koppelen. Vorige week haalde ik de Hungergames aan (geweldige boeken), die uiteraard fantastisch zijn. Deze blog een referentie naar Kingdom of Heaven, een van de gaafste ”sword movies”  die ik ken (én met Orlando Bloom en Liam Neeson! LIKE!).

Advertentie

2 gedachtes over “Assemble the army

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s