Suicide Squat

tumblr_static_homeHet is voor mijn gevoel al weer even geleden maar 12 dagen valt best mee. Al maak je stiekem best wel wat mee in 12 dagen.  Ik ben de 16 kg gepasseerd. Ons pap heeft de 20 kg aangetikt. Langzaam maar zeker probeer ik hem in te halen. In de afgelopen 12 dagen voelt het alsof mijn motivatie alleen maar meer is geworden. Het sporten is als een verslaving aan het ontwikkelen vanbinnen. Ik kan het voelen. Een verslaving voelt voor mij bijna als een obsessie en ik voel de “pull” naar de sportschool. Misschien is het sporten zelf niet zo’n verslaving maar ik denk vooral het gevoel daarna. Het gevoel dat je goed bezig bent. Toen ik deze blog begon, was ik dat gevoel voor het sporten helemaal kwijt. Sporten was een ‘moet’ geworden en dat ik weer aan de slag moest vond ik verschrikkelijk. Bodypump, Bodyjam, Xcore, Bodybalance… Ik vind het eigenlijk allemaal leuk. Vooral Bodypump. Iets wat ik nooit verwacht had. Toen ik de eerste keer op zaterdagochtend in de sportschool stond en vervolgens dagen niets kon van de pijn dacht ik bij mezelf: “Hoe kom ik van deze les af zonder dat Eva blijft vragen of ik nog kom?”. Nu word ik zaterdag om kwart over 9 wakker en schiet ik in de stress dat ik op moet gaan schieten want shit, ik zal toch de pump missen. No way. Ik vind het zo leuk dat ik het twee keer in de week moet gaan doen van mezelf. Helaas geeft Eef deze les niet twee keer in de week, maar hé ik leer het van de beste, dan overleef ik een les bij een andere instructeur vast wel.

Bodypump dus. Lekker klooien met die gewichten en alle shit uitje systeem gooien. De eerste paar nummers, de energie, de kracht. Men, ik hou ervan. Dan komt het squat-nummer (Derp – Bassjackers). KIPPENVEL. Ik kan je niet uitleggen wat er gebeurd met me tijdens dat nummer, maar squatten is nog nooit zo lekker geweest. Vervolgens struggle ik de armnummers door om vervolgens te belanden in de hel: Lunches. Nee, dan heb ik het niet over een lekker broodje gezond of met kip (jammie)… Maar dan heb ik het over één van de ergste oefeningen in de sportwereld. SERIOUSLY. Eva begint al te proesten als ze m’n kop ziet als dat nummer begint. ALLES doet zeer. Er schiet 64835282 keer kramp in mijn kuit. De onderkant van mijn voeten begint te branden en ik kan wel janken. Dat dus. Klinkt leuk hè Bodypump? Moet je ook is doen!

tumblr_nl68ma0fXq1r9us4go1_500    Naamloos
Ruim 16 kilo betekend 3 kledingmaten. Van het vele sporten beginnen mijn sportkleren ook te slijten. Ik moet nodig nieuwe. Ik voel ook aan mijn sportschoenen dat ik nieuwe moet. Met de pump en de jam voel ik steeds vaker de pijn in mijn voeten zoals je hebt bij slechte of hele goedkope sportschoenen. Pijn doet het. Tijd voor iets nieuws. Ik wil een keer echt een set sportkleren die ik leuk vind, ik wil mezelf is verwennen na die kilo’s op iets moois. Iets moois blijkt meteen ook duur te zijn in mijn geval, want alles wat ik mega tof vind is natuurlijk weer lekker prijzig. Maar het lijkt me zo heerlijk om met zo’n gave tight (soort van sportlegging) met een gave print of kleur de sportschool binnen te komen paraderen met daaronder gloednieuwe sportschoenen in de kleur koraal (zie je me al gaan?). De waarheid is dat ik vast niet die sportschool binnen paradeer want ik geef toe: zo’n held ben ik niet. Op een of andere gekke manier voel ik me altijd heel ongemakkelijk en bekeken in de sportschool. In mijn sportschool moet ik door de fitnessjungle en langs de krachtpatsers af om bij de kleedkamer en zaal te komen. Ik voel blikken. Of nou ja.. Ik DENK dat ik die voel. Alsof mensen denken: “Het is maar goed dat jij gaat sporten ja…”. Gek hè? Ik kom naar de sportschool om dat probleem te tackelen maar het voelt wel alsof mensen over me oordelen terwijl ik juist kom oplossen waar ze me over oordelen. Ik merk dat die onzekerheid vaak toeslaat in de pump of in de jam. Ik sta over het algemeen zo dat ik mezelf niet in de spiegel zie. En als ik mezelf wel kan zien dan kijk ik gewoon niet. Want hoewel ik af en toe in mijn verbeelding een les sta te rocken, als ik in de spiegel kijk zie ik enkel een dik meisje die er helemaal niet zo elegant uitziet tijdens die oefening.

Als ik het zo terug lees is het eigenlijk maar zielig. Ik niet. Maar het feit dat dikkere mensen zich zo moeten voelen in de sportschool terwijl dat echt niet zou moeten. De lessen zijn ondanks dat echt een uitkomst voor me. Ik vind het echt super leuk en de mensen die ik in de lessen ontmoet zijn over het algemeen super aardig tegen me. In de afgelopen 12 dagen ben ik doelen gaan stellen. Nou, eigenlijk zijn het meer beloningen. Toen ik 15 kg kwijt was ben ik een avondje gaan stappen en heb ik daarbij gedronken. Bij de 20 kg ga ik Pizzaretten met m’n vriendinnen. De 25, 30, 35, 40, 45 zijn nog niet echt ingevuld met “beloningen” maar de 50 kg heb ik ondertussen ingevuld. Ik heb de afgelopen 12 dagen veel nagedacht over bovenstaande. Over het sporten. Over hoe ik me voel tijdens de les. Dat ik me nog steeds schaam in de sportschool. Over hoe fijn het zou zijn als ik dat gevoel kwijt ben. Als ik min die 50 kilo straks wél de les sta te rocken. Dus ik trok mijn stoute sportschoenen aan en durfde het Eef te vragen: “Mag ik een nummer op het podium jammen als ik de 50 kwijt ben?”. Als ik dan eindelijk de schaamte niet meer heb, wat is er dan mooier dan daar te staan om te laten zien dat ik die schaamte heb overwonnen? Ik kan me geen betere beloning bedenken. Dus wie weet maken we het nog mee jongens. Die dag, op dat podium. Ik kan niet wachten…

tumblr_np3qnwXmsk1uufr2io1_500

Advertentie

Een gedachte over “Suicide Squat

 1. Beste, Lieve Lissa,
  veel , heel veel respect voor jou zoals je dit weer oppakt. Een doorzetter van de bovenste plank en een geweldige inzet en motivatie !!!
  Je bent van heel ver gekomen , dat diepe dal waar geen eind aan lijkt te komen … Ik ken dat gevoel en als je dan boven bent wil je rennen, ver weg rennen van die afgrond !
  Jou blog geeft mij weer een steuntje in de rug om zelf niet weer in die afgrond te glijden …
  Ga zo door, hou vooral plezier in alles dat is belangrijk !!!! 👍🏼

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s